Vyjednávání ve ŠT --  Aktualizováno. 

Dne 18.11.2020 pokračovalo další kolo vyjednávání. Zaměstnavatel, bohužel, jen zopakoval návrh – nic nedat- tedy na snížení reálných mezd zaměstnancům…. 

Za Odborovou radu jsem přednesl názor, že nelze přenášet podnikatelské riziko, a ztrátu části zisku ze zakázek, na zaměstnance. Že snížení mezd by odradilo vyučené dělníky k odchodu z profese, třeba za kasy marketů, které nabízejí srovnatelné finance (ne-li vyšší) a že chceme, aby zaměstnavatel příště (v pondělí 23.11.) přišel s jiným návrhem, než s poklesem reálných mezd, což je pro nás neakceptovatelné. 

Bude-li pak jejich návrh na nárůst mezd (inflace či inflace a výše) znamenat třeba rušení části výroby nějakých ztrátových zakázek.. prosím, o tom se dá jednat, co je zbytné. Svolávat ale schůzku a opakovat, že nic nedám, nepovažujeme za smysluplné.    

Dnes nám také dorazily tabulky o nárůstu (ze zákona) minimální i zaručené mzdy dle profesí a tvářit se, že mne to nezajímá…. To prostě není možné.

Podnik zjevně hřeší na stav, že se jim (asi v Plzni) měsíčně hlásí do práce noví zaměstnanci (prý cca 50). Nakolik jsou šikovní a potřební a znalí češtiny, je druhá věc…. Rozhodně to není argument, proč bych měl lidem snížit reálnou mzdu. A není ani argument, že v minulém roce (údajně) části elektrikářů zvýšili (o své vůli mzdu.. asi třídou) to jsem okomentoval, že de facto tím obcházejí jednání o nárůstu mezd všem ostatním a že to vnímám, že by asi chtěli by přejít celopodnikově na smluvní mzdy (to prý že ne….).

Účasten byl tentokrát i finanční (ředitel) koncernu a mám dojem, že vůbec nechápe, že na blahobyt managementu musí ony zakázky odpracovat ti vespod- zaměstnanci…

JZ