Vážení členové a hosté,

vítám Vás na každoroční Konferenci, třetí v řadě po vzniku odborového sdružení Odborová rada.

Vítám zde i personálního ředitele Dopravního podniku Praha pane Jiří Špičku. Ředitel pro lidské zdroje ze Škoda Transportation pan Lumír Tesař a pozvaný ředitel z ČAD Blansko, pan Šebela, se omluvili. Morava je pro ředitele hold daleko. Pro čtveřici našich členů, které zde také jsou přítomni, však nikoli. Děkuji za jejich obětavost. Češi se mají co učit. O Plzni to platí také.  Vítám i kolegy předsedy z odborových organizací v DPP, se kterými spolupracujeme.

V pár minutách se pokusím shrnout vše podstatné, co by každý přítomný měl vědět.

Odborová rada dává možnost, kterou předtím nemohla členům žádná odborová organizace dát. Možnost zvolit si členství z různých druhů, z různé výše příspěvků s různým servisem, který z toho vyplývá. To neumožňovali ani největší svazy OSD či DOSIA. Jsme v tom unikátní.

Sdružení subjektů s různou formou přidružení, umožňuje být členem jak odborovým organizacím, tak jedincům pod přímým členstvím. Můžeme sdružovat veškeré zájemce ve všech podnicích, kde působíme, stejně jako jedince, kteří mají utajené členství, kteří jsou z podniků a institucí, kde oficiálně nepůsobíme, či kteří platí jen udržovací či díky ROH dokonce jen symbolické, korunové, příspěvky. Sdružujeme členy napříč republikou. Od Kladna až po Brno.

Našim členům se snažíme od nepaměti nabízet zajímavé výhody. Poslední roky i velmi hezké finanční bonusy, v DPP ve výši kolem dvou tisíc, ve Škodovce kolem patnácti set, v Blansku kolem čtrnácti set a u individuálních členů dle výše jejich příspěvku od sedmi set do dvanácti set. Každoročně tato výše roste. Přitom jsme zastropili členský příspěvek na třistakorunách pro členy platící srážkou 1%. To také nikdo jiný nedělá.

Snažíme se nabízet laciné telefonní služby, stejně tak jako levné vstupenky do divadel, levné zájezdy a víkendovou rekreaci, dokonce i sportovní turnaj v bowlingu úplně zdarma. Je-li o to zájem, pořádáme Dětský den, pro děti zdarma, pro dospělé za mírný poplatek.

Za rok prosedíme stovky hodin na různých jednáních, tu důležitých tu o ničem. Vždy se však snažíme hájit zájmy našich členů, ať už jsou odkudkoli. Díky vlastním smlouvám máme výborný právní servis a to i s možností řešení soukromých sporů. To každá organizace nemá.

Od loňského roku losujeme, v rámci zvýšení atraktivity členství, z losovacího bubnu pět atraktivních cen, mimo jiné zájezd k moři – letos za deset tisíc či domácí rekreaci – letos za pět tisíc korun.

Možná, jako jediné odbory, garantujeme členům každopáteční službu v naší kanceláři a to i ve svátek, je-li v pátek, kam si mohou členové přijít na kávu zdarma, popovídat si o problémech či si cokoli vyřídit. V rámci možností jim i vytiskneme potřebné podklady a poradíme s problémy.

Vzhledem k tomu, že nejsme v DPP člensky na výši alespoň tři sta členů, ba naopak nám hodiny na činnost krátí o vícečleny, neboť i nás jsou někteří členové, kteří jsou souběžně i členy jiných organizací, mimo odborovou radu, často, bohužel dokonce u organizací zaměstnancům škodících, jsme nuceni tuto službu držet i z volna či z vlastní dovolené. Zatím vám ji garantujeme i za tuto cenu.

Tak jako jiné odbory, i my zápasíme s generačním problémem. Mladí se do odborů nehrnou a staří to nevytrhnou. Chybí postupná obměna, která by zohlednila vývoj, který odbory, pracoviště i podniky mají. Chybí nám nové nápady, nový podhled na dnešní uspěchanou dobu, ovládání nových technologií a používání sociálních sítí, které jsou dnes alfou a omegou při šíření informací. Ty tam jsou doby nástěnek a veřejných schůzí. Dnes o to není zájem. Lidé si rádi přečtou SMSku, ale raději koukají na facebook. Oboje sice Odborová rada také poskytuje, rozesíláme SMS info zdarma každý pátek pro několik set členů a příznivců a aktualizujeme informace na facebooku zoosdmotol, které mají obrovskou návštěvnost, ale je to málo. Ani webová stránka Odborové rady není všemocná, přestože je každý týden aktualizovaná. Chybí nám něco dalšího, co ani já ani moji kolegové neovládáme.

Chybí nám elán mládí a zapálenost pro vše nové a nevyzkoušené.

Jsem rád, že v rámci voleb, přibyli noví funkcionáři a funkcionářky. Očekávám, že to pomůže oživit naši práci. Že to zvýší atraktivitu našich odborů.

Chci poděkovat vám všem, kteří jste svou volbou při volbách funkcionářů, dali šanci po další tři roky umožnit naši práci funkcionářů. Není to samozřejmostí. Voleb se zúčastnila a obálky s hlasy doručila jen těsná nadpoloviční většina nad 52% našich členů.

Ano, je to standart dnešních voleb, voleb do Parlamentu či obecních voleb, je to dokonce super, oproti volbám do Senátu či do Dozorčí rady Dopravního podniku, kde vítěz dokonce bral jen 6% hlasů z celkově možných… To by ale nemělo být našim vzorem, naopak měli bychom se snažit, aby volby oslovili, pokud možno, všechny naše členy. Máme na to tři roky, abychom výsledek účasti na volbách zlepšili. Třeba i díky hlasům elektronickým, třeba i díky SMS hlasům, což dnes neumíme…

Volby dopadly, jak dopadly. Jakkoli se některým výsledek voleb nelíbí, je třeba respektovat demokratickou volbu a právo našich členů, volit jak uznají za vhodné. Využiji všech právních nástrojů, abych výsledky těchto voleb uvedl v činnost. Není přeci možné žehrat na to, že lidé volili špatně a chtít po nich, aby volili znovu a jinak. O tom, že nepřipustíme, aby se funkce rozdávaly někde u piva, ani nemluvě…

Dnes nás čekají ještě volby Revizní komise a volby Vedení odborové rady. Sedmička, která bude zvolena, je statutárním orgánem, který rozhoduje o kompetencích všech zvolených funkcionářů, o smlouvách a o strategii organizace. Právo navrhnout tuto sedmičku ze zvolených funkcionářů, přísluší prezidentovi odborové rady. Snažil jsem se maximálně zohlednit jak zájmy všech skupin zaměstnanců, tak respektovat výsledky voleb funkcionářů Odborové rady. Mandát pro Vedení Od borové rady je jednoletý, a pokud by někdo zklamal, není nic snazšího, než příští rok zvolit jiného. Roční mandát má tuto výhodu. Předchozí pětileté mandáty, které jsme museli respektovat, když jsme byli pouze pod odborovým svazem dopravy, vedli pouze ke stagnaci a lenosti zvolených. Myslím, že jednoletý mandát u Vedení odborové rady a tříletý mandát u ostatních funkcionářů je tak akorát.

Zvolíme si též představitele Odborového sdružení, kterému, aby se to nepletlo s předsedy sdružených subjektů, říkáme prezident Odborové rady. Bude zvolen vámi, z navržených kandidátů zvolených do vedení Odborové rady.

U všech voleb pak platí pravidla, že pokud s navrženým kandidátem nesouhlasíte, škrtnete ho. Při souhlasu se lístek neupravuje. Volby vyhodnotí volební komise, kterou si zvolíme aklamací (tedy hlasováním rukou s jednacími materiály).

Jak již jsem řekl, prošli někteří noví, jiní skončili a nekandidovali. Požádal jsem všechny bývalé funkcionáře, aby přišli na tuto konferenci, abych jim mohl za jejich práci poděkovat. Ne všichni tak ale učinili. Dnes tedy děkuji za léta činnosti alespoň kolegyni Růžence Richterové a kolegovi Mirkovi Jantačovi. Díky a zachovejte nám dále věrnost. Zároveň vám předávám za vaši službu veřejnosti symbolický dárek.

Dárek předávám i nejlepšímu náboráři za loňský rok, kolegovi Zdeňku Francovi. Věřím, že se mu bude líbit a třeba nám na něm příště se svými kolegy předvede zajímavou podívanou v celé škále akordu.

Nebýt šikovných náborářů, odbory by pomalu zanikly. Tak jako u firem i v odborech je velká fluktuace. Revizní komise při kontrole přihlášek, by sama mohla povídat…. To jsou desítky změn ročně. Lidé přicházejí a odcházejí. Jsme samozřejmě rádi, když více přicházejí a snažíme se motivovat členy i náborovým příspěvkem. Jsou organizace, které jsou vysloveně založeni na členství díky lacinému telefonnímu tarifu. Pražáci na to slyší… Pokud by ale nastal stav, že telefonní hovory budou jednou zadarmo, pak tyto organizace zaniknou. Musíme se tedy zaměřit na celé spektrum zajímavých výhod.

Musíme se snažit omladit organizaci a to i v samém vedení. Starý dědek nemůže nic nového přinést. Snažím se proto Odborovou radu a její výhody představit i některým rozumnějším předsedům z jiných odborů. Bylo by hezké, kdyby se Odborová rada dále rozšířila o další subjekty a je-li má osoba překážkou v tomto kroku, nevidím v tom problém a rád místo uvolním jinému šikovnému a respektovanému funkcionáři. Letos asi není člověk, který by všechny úkony, co dělám, zvládal, fakturami za telefony počínaje, přes různé evidence jednání a připomínkování, až po správu serverů konče, ale kdo ví, třeba už za rok budeme mít na výběr.

Poslední kapitolou tohoto projevu je má informace o rozpočtu Odborové rady.  Jak loňské čerpání rozpočtu, tak letošní návrh nového rozpočtu máte ve vašich materiálech. Loni jsme hospodařili s přebytkem přes šedesát tisíc. Někdo by to viděl jako úspěch, já to vidím, jako neúspěch. Rozpočet byl plánován jako vyrovnaný a jeho nedočerpání svědčí o tom, že jsme byli málo aktivní v práci se členy a s pořádáním akcí, jež by je zaujali a oslovili by nové potencionální členy.  Pro letošní rok proto Vedení Odborové rady poupravilo pravidla pro pořádání akcí tak, aby jich více mohl udělat ten, kdo chce a umí to a aby oslovili co nejvíce našich členů. Je na to vyčleněno sto tisíc. Podle Vedení je to částka dostatečná. Jak vedení Odborové rady, tak naše hospodářka a tak i předseda Revizní komise návrh rozpočtu na rok 2019 doporučuje Konferenci schválit.

Závěrem doufám, že využije možnost vnést na naše hosty dotazy a že se vám bude na dnešní Konferenci líbit. Ceny v tombole jsou zajímavé a věřím, že vyhrajete to, co se vám bude líbit a za co vás doma pochválí.

Štěstí a příjemný den všem.              Děkuji za pozornost.